Hogyan legyél sikeres 2018-ban?

Hogy hogyan legyél sikeres 2018-ban? ...Segítünk!

Tanácsok belsős és külsős fordítóknak és projektmenedzsereknek

A napokban szerencsém volt részt venni Corinne McKay egyik előadásán, ami olyan hasznos információkat tartalmazott nem csak fordítók, de mindenki számára, hogy mindenképpen meg szeretném osztani azokkal, akik tanácsra vágynak. Egyesek pszichiáterhez járnak tanácsért, mások blogot olvasnak vagy vlogot néznek. Szerintem mindkettő szuper hasznos és támogatandó…, nade vissza az előadáshoz. 

Az előadás kiemelt témái voltak a hatékonyság, a munkához való hozzáállás, a szakmai fejlődés és a munka-szabadidő viszonya. 

A hatékonyság feltétele

Sajnos ki kell mondanunk, hogy a produktivitás elengedhetetlen feltétele az alvás. Ez bizonyára sokunknak nehéz felismerni, de így van. Az alvás megvonása esetén ingerlékenyebbek leszünk, és nem tudunk megfelelően teljesíteni a mindennapokban, egyre kevesebb órát töltünk el hasznosan. Az előadáson elhangzott, hogy az Egyesült Államokban az emberek körülbelül 3,3 órát töltenek produktívan a munkahelyükön, amely számomra elég megdöbbentő adat volt, hiszen a magyar menedzserek több mint fele még egy ebédszünetet is alig tud beiktatni a munkaidejébe. A felmérések azt mutatják, hogy a magyarokat sok munkahelyen túlhajtják, ami stresszhez és egészségügyi problémákhoz vezet, ezért, ha nincs más mód, szánjatok időt az alvásra.

Hogyan legyél hatékony?

Oszd be az idődet, iktass be szüneteket. Tölts 25 percet munkával, majd iktass be egy 5 perces szünetet, amikor valami teljesen más dologgal foglalkozol, pl. elmosogatsz.

Legyen egy nap a héten, amikor olyan dolgokat intézel el, amiket már két hete el kellett volna intézned, vagyis ilyenkor pótolod be azokat a munkákat vagy feladatokat, amikre nem volt, vagy nem hagytál eddig időt. Ezt az amerikaiak catch-up day-nek nevezik. 

Alapvető igazság, hogy az ember akkor tud hatékonyan dolgozni, amikor élvezi a munkáját, így érdemes olyan tevékenységkört választanod, amit élvezel. Sok ember azért nem tud hatékony lenni, mert rásóznak feladatokat, viszont ha te választod ki, hogy mit szeretnél csinálni, hatékonyabb leszel.

Helyes felfogás

Keress olyan munkán kívüli napi tevékenységeket, hobbit, amit a vágyakozva vársz, teljesen elvonja a figyelmedet a munkáról, és ami megadja neked a motivációt, hogy a nap végén végre befejezd a munkát. Tervezd meg napi teendőidet ennek megfelelően. 

Legyen jövőképed, ami egy tágabb perspektívába helyezi a jelent és értelmet ad annak, hogy miért is csinálod azt, amit napi szinten csinálsz. Pl. előléptetésre hajtasz, vagy korábban szeretnél nyugdíjba menni.

Ne dolgozz a munka kedvéért. Ha befejezted az elvégzendő munkát, akkor zárd le a gépedet és csinálj valami egészen mást.

Rangsorolj és ismerd fel azt, ha valami nem annyira fontos.

Szakmai fejlődés

Soha ne állj meg a fejlődésben. A stagnálás rövid úton kiégéshez vezet. Fordítóként vagy menedzserként számtalan technológiai vívmány van, amit még nem ismersz. Légy a legjobb a munkahelyeden, hiszen mindig másokhoz fognak hasonlítani és fontos, hogy jó színben tüntesd fel magad.

Egy fordító számára a legfontosabb, hogy megfelelőképpen uralja anyanyelvét, specializálódjon egy bizonyos területre és beszéljen a munkáját érintő idegen nyelveken. Ezek a szempontok jól feladják a leckét minden fordítónak és szakmában dolgozó kollégának, és egy életre való tananyagot biztosítanak mindegyikük számára.

Hogyan hozd egyensúlyba a munkát a szabadidővel?

Próbáld tartani magad az időbeosztásodhoz, hiszen a túlóra azt jelenti, hogy nem tudtad elvégezni a munkát 8 óra alatt. Az alvás, mozgás, és a közösségi programok tápanyagok a szervezet számára, ezért ne hanyagold el egyiket sem. 

Szirmay Györgyi – az Universus Translations ügyvezetője

Corinne McKay webinar- elérhető az SDL honlapján